2016. sze 28.

Villámolvasás: varázslat vagy szélhámosság?

írta: Dr. Educado
Villámolvasás: varázslat vagy szélhámosság?

Létezhet, hogy valaki egy másodperc alatt egy oldalt olvasson el? A technika megalkotója szerint igen. Nézzük át együtt a módszer 5 lépését, hátha valakinek bejön és a 25 ezer szó/perc olvasótempónak köszönhetően egy életre megszabadul az időt rabló, de fontos olvasnivalóitól!

reading-book.jpg

Ez a blogposzt csak egy rövid  ismertető, ha valakit komolyan érdekel a téma egy kis utánajárással (letöltöd a netről) könnyen hozzáférhető a villámolvasás tankönyve is. Én is csak most futottam bele ebbe az egyébként nem kimondottan új technikába, ami azt gondolom mindenképpen megér egy misét. Nézzük tehát az 5 lépést: 

1. Felkészülés

Mr. Paul R. Scheele szerint (aki a legnagyobb menő a villámolvasás terén) a felkészülés során is a legelső lépés az olvasás céljának meghatározása. Ez azért lesz nagyon fontos a későbbiekben, mert ha megfogalmazod, miért akarod elolvasni az adott könyvet az agyad stimulálod és növeled a villámolvasás sikerének esélyét.

Ezt követően be kell lépned a tanuláshoz szükséges tudatállapotba. A könyv szerint ez az ellazult éberség állapota, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy koncentráltabban és a külső hatások kizárásával veted rá magad az olvasnivaló anyagokra. (A könyvben egy rakás technika van, hogyan is kerülsz ebbe a tudatállapotba.)

il_570xn_304629996.jpg

2. Előzetes áttekintés

Itt már igazán kibújik a szög a zsákból, miért is más ez a technika, mint a hagyományos olvasás. A hagyományos olvasásnál az ember elkezdi az elején és szépen fokozatosan eljut a végéig. De nem így a villámolvasás! Itt ugyanis még azelőtt lelőjük a poént mielőtt végigolvasnánk. Végiglapozzuk az anyagot, átfutva először a tartalomjegyzéket, aztán a kiemelt részeket, amik tulajdonképpen az egész anyag gerincét képezik. Ezt követően kikeressük és kiemeljük az úgynevezett "beindító szavakat". Ezek lesznek azok a kifejezések amik majd segítenek mind az emlékeke rögzítésében, mind az előhívásukban.

respect-your-readers.jpg

3. Fotóolvasás

És jön a lényeg, a nagyágyú. Az ember felkészül a fotóolvasásra, beállítja az agyát, belép a "gyorstanulás" állapotába, szuggerálja magát, hogy menni fog a dolog, az első lépésben megfogalmazott célra gondol, és a kiképzett villámolvasók által jól ismert mandarintechnikával (ez egy spéci szemtartás, aminek lényege, hogy egy stabil pontot nézünk valahol az oldalon amit éppen lefényképezünk az agyunkkal, hogy az információk a tudatalattiban elraktározódjanak) megkezdődhet a villámolvasás. Szemünket folyamatosan az adott ponton tartva, egyenletesen lélegezve, versikét szavalva(!) ráeresztjük agyunkat a könyvre, és csak lapozunk egyenletes tempóban a végéig.

il_570xn_291336750.jpg

4. Aktiválás 

Ez tulajdonképpen egyfajta leülepítés, az ember érlelgeti a fejében a rengeteg nyers infót, mielőtt használni kezdené. Pár perc, egy éjszaka, vagy két hét? A gyakorlattól és a rendelkezésre álló időtől függ. Fontos, hogy kérdéseket is feltegyünk magunknak a olvasott szöveggel kapcsolatban, ez elindítja majd az aktiválás folyamatát. Ha valami fontosnak tűnik, rá lehet még menni párszor "szuperolvasással" is, ez egy olyan technika, aminek lényege, hogy szemünket az oldal közepén tartva visszük lefelé, ez amolyan lassabb villám.

il_570xn_304491071.jpg

5. Sebesolvasás

Mielőtt végképp összezavarodnánk a különböző sebességi fokozatokban sietek előre kijelenteni, ez az utolsó folyamat. Különben ez hasonlít legjobban a tradicionális olvasásra, egyben ez segít a legjobban rögzíteni a szöveget. Ez egyfajta átfutása a teljes szövegnek, kényelmes tempóban végigrohansz az egész szövegen elejétől a végéig és már meg is van.

A címben feltett kérdésre pedig azt hiszem mindenkinek saját magának kell megadnia a választ. Villámolvasásra fel!  

Szólj hozzá

olvasás villám tanulás suli életmód iskola gyors villámolvasás gyors tanulás