2016. sze 26.

5 életmentő technika a figyelmed összpontosításához

írta: Dr. Educado
5 életmentő technika a figyelmed összpontosításához

Mert egy talpraesett ember csak a leglényegesebb információkat fogadja magába. De azokat nagyon. Hogyan is?

girl-reading-a-book-at-home-picjumbo-com.jpg

1. Edzés

Az agyad edzésére számtalan lehetőséged nyílik nap mint nap. Az egyszerű jegyzetelés, a  meditálás, koncentrációs gyakorlatok (pl. legalább öt percig megpróbálsz egy, a közeledben lévő tárgyra fókuszálni úgy, hogy közben tökéletesen kiüríted a fejed - próbáld csak ki, iszonyú nehéz!). Egy parti sakk, a különböző logikai játékok a telefonodon - amiket már ha csak aközben nyomkodsz, hogy reggel munkába döcögsz a villamossal, máris tettél valamit azért, hogy fejleszd a figyelem összpontosító képességed.

2. Hozzáállás

young-girl-enjoying-moment-and-looking-over-the-city-of-san-francisco-picjumbo-com.jpg

Próbálj meg pozitívan hozzáállni a munkádhoz, ami remélhetőleg nem is munka hanem hivatás! Ha azt mondogatod magadban: - Milyen rohadtul utálom ezt az egészet, és különben is mekkora egy hülyeség... Biztos, hogy nagyon fogsz szenvedni. De ha úgy indulsz reggel munkába: Ez az én napom, ma minden sikerülni fog! - a motivációd és a kisugárzásod is teljesen más lesz, a betervezett király nap, önbeteljesítő jóslatként valósul meg.

3. Cél

Ha megfelelően jelölöd ki a célodat egészen biztos, hogy jobban fogsz haladni.

Gondolok itt arra, ha az ilyen ócska szürke hétköznapokon két cél lebeg előtted: délután 4-ig életben maradni, és úgy tenni mintha legalább valamit dolgoznál, ebédszünet után délután kettőkor már úgy fogod érezni, mintha zsenge gyermekkorod óta ülnél annál az íróasztalnál (amellett, hogy a munkával sem haladsz). Ellenben ha úgy jelölöd ki a célod: Megfogom magam, veszek egy nagy levegőt és apait-anyait, legjobb tudásomat beleadva megcsinálom a feladatom. Ha jól haladok vele kettőkor már lehet, hogy dobbantani is tudok! Valószínűleg egészen más napod lesz, és a munkádra is máshogy fogsz koncentrálni.

4. Módszer

young-woman-hiking-the-mountain-trail-in-foggy-weather-picjumbo-com.jpg

A hozzáállás meghatározza a cselekedeteidet, vagyis a módszeredet. Ha azzal telnek a napjaid, hogy sajnálod magad, amiért ócska a munkád és az életed, tuti, hogy nem fog változni semmi. De ha az előbb említett -  Olyan jól nézek ki mint Egymillió Dollár - és különben is ez a mai az én napom, hivatásom teljesítésének hajnala virrad, mentalitással indulsz otthonról reggelente, a módszereid is meg fognak változni. Korábbi cikkünkben írtunk már egy tökéletes nap kezdetéről. Az olyan egyszerű dolgok mint, hogy korán kelsz, elmész futni, aztán bevágsz egy klassz reggelit, alapvetően befolyásolják a figyelmed. Egyszerű példa: egy jó reggeli után nem kell tíztől azon agonizálni, hogy mikor lesz már ebédszünet.

5. Megvalósítás

A célok kijelölése nem elég, valósítsd is meg! Állíts be emlékeztetőt, jegyzetelj, tarts ki az elhatározásod mellett. Nem elég elvégezni egy, két, három egyetemet az embernek karban kell tartania az agyát, hogy tudjon figyelni és dolgozni.  A koncentrációs képesség javítása tényleg edzés, agyra is gyúrni kell!

Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!

Szólj hozzá