2016. okt 10.

7+1 tipp, hogy a pályázatod tuti befutó legyen!

írta: Dr. Educado
7+1 tipp, hogy a pályázatod tuti befutó legyen!

Az állam és az Európai Unió is sok milliárd forint pályázati pénzt dob szét az idén. Te nem akarnál beszállni? Az egyetlen dolog amit tenned kell, hogy pályázol. Mi pedig megmutatjuk neked mire kell figyelned, hogy tuti nyerhess!

startup.jpg

A pályázatírás egy külön szakma. Nem akarunk felesleges reményeket ébreszteni benned, egy blogbejegyzésből nem fogsz megtanulni pályázatot írni, de ha láttál már pályázatot életedben, vagy a jövőben el akarod kezdeni a pályázatírást, a tanácsaink jó szolgálatot tehetnek majd.

1. Ragadd meg a figyelmüket és tartsd is fenn az érdeklődést!

Mindennek alapja a cím, ha az első pillanatban elkapod őket egy király címmel, már sokkal jobb helyzetbe kerülhetsz. Ha pedig egy jól meghatározott problémából következtetsz az elérendő célra és a megvalósítás helyes eszközeire egy jól összeállított költségvetéssel, fenntartod a figyelmet, elkápráztatod a bírálót és besöpröd a lóvét.

2. Beszélj a Bíráló nyelvén!

Igen nagy B-vel, hiszen ő a te igazi célpontod, ha az ő szívét meglágyítod nem bukhatsz el. Mi a teendő tehát? Mellőzni az érthetetlen szakzsargont és a kiírás szellemét követve összerakni az anyagod.

3. Legyél magabiztos!

Nem üres közhelypufogtatás, itt most arról van szó, hogy jó eséllyel egy vadidegent kell meggyőznöd arról, hogy adjon oda egy vagon pénzt egy olyan dologra ami fontos neked. Az pedig, hogy magabiztosan fogalmazol vagy nem, írásban is nagyon jól érződik. Emiatt kell különösen odafigyelni a szóhasználatra és a stilisztikára. Be kell bizonyítanod, hogy képes vagy véghezvinni amit akarsz. Ha ezt tükrözi a pályázat nyert ügyed van.

digital-entrepreneur-mobile-office-600x300_1.jpg

4. Csak érthetően!

Banális, de gyakran elkövetett banális hiba is. Nyakatekert mondatok, helyesírási hibák ('neadjisten már a címben is). Továbbra se feledjük: egyetlen célunk, hogy ha már kínlódunk azzal, hogy összeállítsunk egy komplett pályázati dokumentációt, kizárólag a győzelem lehet. Ennek legegyszerűbb módja a bíráló(k) szimpátiájának felébresztése, ami őszintén szólva nehéz, ha nem áll össze a cucc.

5. Reális programot!

Sokan biztos ezer ellenpéldával próbálnának meg meggyőzni arról, hogy ez nem így van, de azokat a pályázatokat amiknek a programja nem tűnik megvalósíthatónak, azaz nincs alátámasztva kellőképpen megfelelő mennyiségű matekkal, simán elkaszálják. Ezért javaslom azt mindenkinek, hogy a pályázati programban ne próbáljon meg különösebben trükközni, hanem valós adatokkal próbáljon valós célok elérésére szerezni pénzt.

6. Alkalmazd a 'Falatka-teóriát'!

A Bíráló, pontosan olyan mint Te vagy én. Nem akar bonyolult és hosszú szövegekkel vacakolni. Ami könnyű, érthető, emészthető azt szeretjük mindannyian. És pontosan ezért lesz szükséged erre a módszerre, hogy apró falatokra bontva adod át a gondolataidat.

7. A lényegre, a lényegre, a lényegre!

Nem kell a rizsa, mond el, hogy mit akarsz egészében, de ne ragozd túl. A lényeget kell megragadnod jól érthetően, de tömören.

+1 Teljesség

Rengeteg pályázat ezen bukik el. A feladat, hogy teljességgel hajtsd végre a pályázat kiírójának óhajait. 3 másolat kell? Küldj annyit. Péntek éjfél a határidő? Akkor érjen oda addigra. Az oldalakat zöld színű strasszkövekkel kell körberagasztani? Legyen gondod rá, hogy meglegyen. Hiszen hiába nyertes a pályázatod, ha kizárnak mert nem teljes.

Szólj hozzá

siker sikeres pályázat pénz győztes győzni megkülönböztet pályázni