2016. nov 22.

Az önképzés rejtelmei, avagy hogyan találd meg a tökéletes tanfolyamot?

írta: Dr. Educado
Az önképzés rejtelmei, avagy hogyan találd meg a tökéletes tanfolyamot?

Régiesen szólva, jó pap holtig tanul. Divatosabban mondva a 'life long learning' fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az viszont biztos, hogy aki önképzésre adja a fejét, érdemes feltennie magának a következő 5 kérdést!

bigstock-young-man-doing-homework-and-s-45525031.jpg

1. Mi a célod?

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra tökéletes képzést, először meg kell határoznod - miért is kell neked ez az egész? 

  • Papír kell csak?
  • Vállalkozást akarsz?
  • Szakma kell?
  • El akarsz vele helyezkedni?
  • Egy hobbi amit szeretnél még magasabb szinten űzni?

Amíg erre a kérdésre nincsen határozott válaszod, csak a vakszerencsén múlik, hogy olyan tanfolyamot választasz-e amire tényleg szükséged van. 

A képzések ugyanis mélységükben, az átadott tudás mennyiségében, minőségben, árban és időtartamban is jelentős mértékben eltérnek egymástól. 

2. Mennyit tudsz?

Sokan követik el azt a hibát, hogy a tudásukat alulbecsülve ott találják magukat egy teljesen kezdő tanfolyamra becsücsülve. Nyilvánvalóan szenvedés, mint ahogy azok részéről is időpocsékolás egy tanfolyam végigkínlódása akik a 'Jó lesz a középhaladó, majd úgyis belerázódunk valahogy' elve alapján dönt.

3. Összehasonlítjuk

Ha már sejted, hogy mi lesz a számodra ideális irány, jöhet a különböző képzési helyek összehasonlítása. 

Fórumok, Facebook csoportok, ismerős szakemberek véleménye, a tanárokról elérhető infók lesznek ebben az esetben a barátaid.

Érdemes minden esetben átnézni a képzések menetrendjét is, nem mindegy például, hogy szükség lesz-e gyakorlati képzésekre is, vagy hogy mennyi idő kell rá, mennyibe kerül az egész projekt (ilyenkor sosem szabad csak a tandíjjal számolni: oda kell jutnod, lehet ott kell aludnod, stb.)

4. Leinformáltad?

Úgy tűnik kezd összeállni a kép. Megtaláltad a területet, végiggondoltad mit szeretnél kezdeni a megszerzett tudással, honnan érdemes kezdeni, sőt még egy szimpatikus sulit is találtal?

Oké, akkor most jön az álmodozás után a nyomozati szakasz. Fel kell mérni, hogy hogyan tudnád a lehető legegyszerűbben megúszni a dolgot. Például elfogadják a munkahelyeden? Támogatják, vagy netán ki is fizetik? 

Után kell járni a gyakorlatban is, hogy milyen a légkör, érdemes elmenni nyílt napra, ellenőrizni a webes felületeket, vagy kutatni kicsit a múltadban, hátha van egy ismerős aki már elvégezte az adott képzést. Néhány egyszerű, megfelelő időben feltett kérdés rengeteg kellemetlenséget spórolhat meg!

5. Biztos a legjobbat választod?

Lehet nem a legdrágább tanfolyammal érdemes kezdeni, mert menet közben kiderülhet, hogy mégsem való neked, vagy nincs elég időd rá. Ezért érdemes először egy könnyedebb hangvételűvel kezdeni - ha megtetszik, motiválttá tesz a későbbiekre is.

 

Szólj hozzá

tanfolyam tudomány tanulás tudhatod tanulni önképzés önfejlesztés tud6od