2016. okt 22.

7 egyszerű tipp a tökéletes borélményért!

írta: Dr. Educado
7 egyszerű tipp a tökéletes borélményért!

Újból divatos borivónak lenni. A divatos borivó viszont tudja, hogy hogyan élvezze kedvenc italát a legideálisabb körülmények között. 

1. Helyszín és körülmények

 A borfogyasztás, mint minden alkoholos ital fogyasztása élmény. Üzleti kapcsolatot építesz, emberekkel tárgyalsz,  lehet még barátokat is szerzel. Ha élményt adsz a brunchon, vagy a szombati megbeszélésen, egészen máshogy sülhet el a dolog. Ha élménnyé teszed, az lesz.

Több olyan kötetlen megbeszélésem volt, ahol az üzletet követő haverkodás során a jövőbeni közös tintázáshoz meg tudtam jelölni olyan kellemes, talán rendhagyónak is nevezhető helyszíneket mint a Balaton déli partja, a Velencei-tó vagy a Gellért-hegy és érdekes módon a látvány ami lehetett a Szent György-hegy, a budapesti panoráma, vagy éppen a fodrozódó víztükör, nagy hatással volt a későbbi eredményre. Ajánlom!

2. Pohár

 Az előbb azt írtam, hogy élményt kell adni. Úgy gondolom álszentség lenne azt mondani, hogy a külsőségek nem képezik egy élmény szerves részét. Az előző sztorimnál maradva, hiába a csodás Gellért-hegy, ha a kapukulccsal benyomott dugójú, langyos borral itatod a vendéged. Az élmény nem a legjobbak közül való lesz, a te célod pedig nem ez.

A pohár részben kimondottan a külsőségekre szeretném felhívni a figyelmet. Minden ügyfélnek, helyzetnek, projektnek megvan a maga sajátossága, a különböző fajtájú borokkal is pontosan ugyan ez a helyzet.

Külsőséggel nyerhetsz. Fehérboros pohár, vörösboros pohár, nem csak úri huncutság, a bor sajátos jellemzőit és a prémium élményt az nyújtja, ha az adott bornak megfelelő pohárból élvezed a nedűt.

wineglasstypes.jpg 3. Hőmérséklet 

 Fontos dolog. Tényleg érdemes figyelni rá, nem is olyan bonyolult. Bár elég sok tényező határozza meg egy bor ideális fogyasztási hőmérsékletét (fajta, kor, minőség) én úgy gondolom, nem kell feltétlen félpercenként borhőmérővel ellenőrizni a tökéletes hőfokot. Tisztelt Olvasóim többsége minden tiszteletem mellett, gondolom nem rendelkezik spéci, fokonként szabályozható borhűtővel, mint ahogy én magam sem. Szerintem egy közönséges hűtőszekrény is megteszi. A dolog lényege szerintem az előbb említett három dologban áll.

  • Fajta. Fehér, rozé, vagy vörös.

Fehérbort korától függően 10-12 Celsius fokon a legjobb fogyasztani.

Rozé borokat 11-12 fok Celsiuson.

Vörös borokat pedig 16 és 18 C° környékén

  • Kor. A fiatalabb bort egészen hivatalosan mindig jobban le kell hűteni, mint az idősebb testesebb borokat.
  • Minőség. Az igazán nemes borokat úgy tudom kevésbé hűtik, mivel a karakterét rontja a túlzottan alacsony hőmérséklet.

A hivatalos verzió után következzen a hétköznapok világa. Két dolog. A borosüvegen található címkén általában rajta van az adott bor ideális fogyasztási hőmérséklete (ha pincében veszed a bort, akkor pedig értelemszerűen megkérdezed a pincemestert), a másik pedig a Tíz Perces Trükk.

A vacsoravendégek megérkezése előtt tíz perccel: tesszük be a vörösbort a hűtőszekrénybe, és vesszük ki a fehérbort/rozé bort a hűtőszekrényből.

4. Fólia levág 

Olvastam már több helyen, ezért mondhatom, nem csak az én mániám. Szerintem sokkal mutatósabb a borospalack ha nincs a nyakán a fólia. Nem is érzem úgy, hogy megkezdtem volna egy palackot, amíg nem tisztítottam meg az üvegemet a műanyagtól. Próbáld ki egyszer, meg fogod szeretni!

5. Szalvétagallér

Csúnya látvány a borfolt a terítőn, nem is elegáns a töltés után a palackon lecsordogáló bor. Egy lehetőség ugyan, hogy amikor a bort töltöd és megtelt a pohár, miközben felemeled a palack nyakát, finoman elforgatod a palackot egy nagyjából negyed fordulattal, de nekem ez valahogy nem mindig működik.

Egyszerű, praktikus és szerintem vagány megoldás a szalvétagallér. 

A legjobb benne, hogy nettó 30 másodperc alatt előállítható, és nem kell hozzá origami művésznek sem lenni.

A borászati kellékeket árusító üzletek tartanak cseppfogót is, kimondottan kellemes látvány egy ezüstből készült, bársonyos béléssel ellátott cseppfogó, de ha az ember nem otthon van akkor lássuk be elég ritkán van a zsebben egy ilyen készülék. 

6. Dekantáló

2342-wine-decanter77385.jpg

A vörösborok fogyasztásakor a legharmonikusabb ízélmény elérése érdekében a bort levegőztetni, dekantálni szokták. Ez az eljárás egyébként arra is alkalmas, hogy az idősebb, testesebb borokban képződött üledék a palackban maradjon. Tulajdonképpen annyi az egész, hogy az óbort szépen lassan áttöltöd egy dekanterbe/széles fenekű üveg kancsóba. A dekantálás tudományára a mindennapokban nem igazán lesz szükség, más fiatalabb bor levegőztetéséhez elég a palackot szervírozás előtt egy órával kinyitni. 

7. Mértékletesség!

A legfontosabb szempont. Felnőtt emberek vagyunk, senki sem tart pisztolyt a fejedhez, hogy igyál. Ha vezetsz, gyógyszert szedsz, bármilyen felelősségteljes dolgot kell csinálnod, inkább ne igyál! A mértékletesség is legalább ilyen fontos, a bort kellemes íze és nemes zamata miatt fogyasztjuk, a jókedv egy pozitív hozadék. Aki azért akar bort inni, hogy jó kedve legyen inkább el se kezdje! 

Egy jó Verskötet a Pálmák alatt,
s Kenyér, kancsó Bor, és ha kobzodat
megzendíted itt a Vadonban, - óh
Paradicsom rögtön a Sivatag!

Omár Khajjám

Szólj hozzá

tipp kultúra tökéletes bor tudhatod 7 egyszerű borélmény tud6od